Friday, May 22, 2015

Program Lalu Lintas @ Smart DeCare

Assalam.

Macam yang aku ada cakap sebelum ni, minggu lepas Danish ada ikut lawatan taska ke Smart Decare Presint 7. Yeyy. Gambar dah dapat. Puas tengok kat fb SiComel Cerdik takde pun muka dia. Last2 mintak kat teacher suruh WhatsApp je. Mintak terus dapat. Sebelum tu aku nak perkenalkan dulu apa tu Smart Decare.

‘Smart DeCARE’ adalah merupakan program pertandingan/pendidikan keselamatan jalan raya di litar lalulintas yang diperkenalkan di Putrajaya pada bulan Jun 2009. Berasaskan ujian lalulintas yang dilaksanakan oleh JPJ serta Program Pertandingan Lalulintas Shell, modul yang diperkenalkan ini merupakan pembelajaran dan pendidikan yang menitik beratkan kaedah dan tatacara untuk menjadi pemandu yang bijak (Smart Drivers) melalui pembelajaran pemanduan berhemah dengan beberapa pendekatan seperti kursus/bengkel/latihan/ pertandingan. Memandangkan program pada 2009 dan 2010 ini dilaksanakan di litar sementara di tempat letak kereta bersebelahan Kompleks Alamanda, maka pada tahun 2010, Perbadanan Putrajaya telah meluluskan untuk pembinaan litar lalulintas DeCARE di Presint 7. Kini, litar ini masih di peringkat pembinaan dan akan disiapkan pada hujung 2011 dan beroperasi pada 2012.
Setelah beberapa tahun diperkenalkan, kini ‘Smart DeCARE’ telah pun menyediakan empat (4) modulnya yang tersendiri berdasarkan katogeri peserta supaya manfaat dan pendidikan keselamatan jalan raya ini dapat dipelajari dan diamalkan oleh semua lapisan pengguna jalan raya.
KAEDAH PELAKSANAAN MODUL ‘SMART DeCARE’
Program Smart DeCARE bertujuan untuk menyampaikan pendidikan dan pembelajaran keselamatan jalan raya dengan cara yang dapat menarik minat Warga Putrajaya untuk menyertainya. Oleh itu, program ini dilengkapkan dengan pelbagai kaedah pelaksanaan dan pengisian seperti Kursus/Bengkel/ Ceramah/latihan dan pertandingan di litar.
Kaedah pendidikan dan pembelajaran ini pula akan melalui tahap-tahap yang berbeza mengikut tahap umur.


Ni gambar Danish yang aku dapat : 

 Danish naik motor.

 Nak naik kete kot kene pakai helmet dulu.

Tak pasti apa yang dia buat, tapi teacher kata sume dia try.
 

Danish yang depan skali kanan.

 Depan aje! melangok pulak tu! Hahaha.



 Danish depan skali.




Balik je dari lawatan aku tny teacher dia, "dia naik semua kak..motor dia naik, kete, basikal, sume dia naik..bila orang tu tanya, dia dulu yang angkat tangan..bila orang tu tny, sape nak jalan kaki pun die je yg angkat tangan". Hahaha. Aku ingatkan Danish jenis yang malu2 nk try, sebab kalau datang opis aku, orang tanya nama pun dia taknak jawab. Diam je! Agaknya dah ramai kawan2 tu seronok la tu.

Harini ada sambutan Hari Guru pulak kat Taska Si Comel. Menu portluck dr parents. Aku gorengkan nugget je pagi tadi.

 Sume teacher Danish.

 Ni utk teacher. Danish bagi shawl je.

Akhir kata, Selamat Hari Guru utk semua guru2 di Malaysia.


 
 

5 comments:

Mila Hilas said...

anak sy , sy x belikan pn baju taska sb cg kata xde size kecik...dia pn xde join ape2 xtvt luar rasanya, sb cg xpnh gtau pape..hehe..

arini sy cume bg kek coklat je utk pot luck taska..hehe..tempah senang kekeke.

xde adiah pn utk cg sbb smlm baru tbaca pasal hari guru ni.mmg xsmpt la nak sediakan pape..ahaks

Nurzakiah Hanum said...

bagus utk anak2

saly said...

Bagus lah taksa danish buat prgram tu..jarang dengar.kalu sini takde..

Diana Rashid said...

ya Allah..geram nya tengok budak2 ni..semuanya kecik2 comel..



safurara said...

oh mcm ni pon hade eh.mcm besttt jeee!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah