Monday, September 28, 2015

Part 4 - Homestay & Kereta Sewa Langkawi

Assalam.

Percutian ke Langkawi kali ni ktorang tak dapat stay kat RPP (Rumah Peranginan Persekutuan) Langkawi. Ok, aku cerita dari awal ye, buat pengetahuan korang, RPP Langkawi di buka utk booking online 3 bulan sahaja. Maksudnya, macam aku, pegi bulan 9, so aku kena book bulan 7 sebab dalam sistem BPH akan keluar utk bulan 7, 8 n 9 sahaja. So bila dah bulan 7, bukak sistem nak book-tak boleh! Call BPH katanya sekarang ni dorang bukak utk 2 bulan pulak. Ok fine! So 1hb 8 bukak balik, sistem down! Call BPH dr pg memang tak dapat!! Petang baru dapat cakap. Katanya sistem tutup, 17hb baru bukak balik. Urut dada aku menahan sabar. 17hb - bole bukak tapi selowww sgt3. Masa ni aku dah malas nak try dah. Papa d yang buat. Katanya sistem baru, harga bilik dah naik. Lepas tu macam2 benda pulak nak. Kene daftar la, scan payslip bagaii--ni aku tak tau ye sebab aku takde bukak tengok pun. I is tawar hati ngan BPH! :P

Dalam dok try-tak boleh, try-tak boleh tu, ktorang ada jugak survey lain2 hotel. Memandangkan ktorang pegi ngan mertua, so papa d decide dok homestay je laa, senang! Tapi kene cari yang ade swimming pool untuk menyenangkan hati si bujang.

So homestay n kereta sewa memang papa d yang uruskan A to Z. Cuma dia akan tanya aku, ok tak? Lepas pilih-pilih, tapis-tapis, tambah tolak sume ktorang pilih 'Kondo Istana' betul2 tengah Pekan Kuah, bersebelahan dengan hotel n Kompleks HIG. Papa d dapat contact num dr mudah.my.

Gambar-gambar ni semua dari owner homestay, aku tak sempat nak amik gambar masa sampai. Dia whatsapp dulu gambar sebelum bayar deposit aritu.

 Kondo Istana

 Hall

 Master bedroom

 2nd bedroom

Swimming pool

Ktorg pilih apartment 3 bilik. Tapi 1 bilik tu tak pakai pun. 3rd bedroom xde gambar ada katil single 2. Untuk apartment 3 bilik ni kami stay 3 hari 2 malam + kereta nissan sentra RM400. Kiranya 1 malam RM200. Tapi ada +RM20 sebab mintak kereta hantar kat airport. 

Kereta Nissan Sentra

Bagi aku la, ikhlas dari hati, homestay ni ok cuma owner kena lebih peka dgn kebersihan apartment tu terutama toilet. Memang masa sampai2 je aritu, papa d kene settlekan toilet dulu. Sental abis sebab MIL takleh nak masuk, kotor sangat! Kat hall, bilik, dapur ok lagi. Toilet je zero! Kereta ok, tapi biasa la kan, kereta sewa, mana nak dapat macam kereta yang kita jaga. Danish masa mula2 masuk memang buat muka. Sanggup tido duduk sebab taknak baring kat seat. Nangis2 suruh amik kereta ktorang. Hai la anak..payah betul! Tapi ok la kan, ktorang pun memang cari yang murah. 

Aku recommend kat officemate aku homestay ni sebab dia pun jenis tak kisah, n bukan nk dok kat toilet doploh pat jam kan? N aku cakap kat dia suruh owner pastikan toilet bersih. So nanti kita tengok perubahan ok? Lepas dia pegi bulan 10 ni aku update pulak cmane. Kalau ok, nanti aku masukkan no fon owner.

Sekian,

Dari yang frust tak dapat book RPP,

-aku letteww-

 





 

6 comments:

Diana Rashid said...

kebersihan tands tu la yang paling penting.saya kalau pi mana2 hotel ka.homestay ka memang pi jenguk toilet dulu..masa nak daftar dah siap tanya toilet bersih tak??heheh..tu yang suami kata leceh sikit bawak saya ni sebab cerewet..ekekekk

saly said...

Btol tu ila.. kalu gi hotel penginapan mana ,bab tu lah yg nak tengoknya, sbb kalu kotor x best lak.kak saly pun kalu tk wape bersih gtu,mndi n solat pun x wape sedap..tp nk buat cmne kan, dah kena gak duk nginap situ..

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Huwaaa..aida kalau bab toilet memang allergy sungguh..haih tu yg kalau boleh taknak tido homestay ..sbb bab fobia tu..huhuhu..tapi oklah kan sbb murah n berbaloi skit..

QasehnyaRania said...

sayaa rasa sayaa ddk skjap hri tu kt sini. sbb apartment yg kami sewa tu xda air.
terpaksa juga budak tu carikan tempat sementra utk kami utk mandi n sebagainya. air takda dr ptg sebelum tu lg. tunggu sampai pg esoknya xda juga.
itu yg kami bising.

mmg dkt dgn komplek HIg tu kan.komplek tu pon dh buka, kan sekrang ?

rubiah kadir said...

Heheeehe..kebersihan diutamakan...bkn toilet aje...patutnya semua kan: )

♥TheOnlyFarah♥ said...

amboi payahnya prosuder sekarang sampai nak tgk payslip bagai..dah mcm kita tak mampu nak bayar sangat kekdahnya kan..ermm Farah pernah stay dekat RPP tue..so farah best la jugak..plus murah lagi.. tapi bila dengar prosedur sampai mcm tue sekali dah pikir patpuloh kali lak nak booking..hehehe.. Eh pasal homestay tue kita senasib..terkena masa pi cameron highland baru nie.. kotor sangat..memang sorry la nak share kt blog..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah