Monday, October 19, 2015

Makanan untuk bayi ketika travel

Assalam.

Nampak skema kan tajuk entry? Aku tak tau nak letak tajuk apa. Hahaha. Takpe la. Yang penting kat sini aku nak share apa yang aku buat masa pegi Langkawi haritu. Harap membantu. 

Untuk makanan Darwish, aku buat macam biasa n bekukan. Yang jadi masalah sekarang bila kene fly dengan bawak makanan2 tu. Masa gi Langkawi tu Darwish baru nak masuk 8 bulan. So nak tak nak kena la jugak bawak. Kalau dia dah bole makan nasik lenyek2 je takpe. Iolss aritu try jugak bg bubur kasar2 sket. Kengkonon dah 7 bulan lebih kan, bole la buat kasar2 sket.  'Diluaknya' balik, buat2 macam tercekik. Terpaksa laaa mama ni gigih haluskan balik. Tapi takpe laaa..demimu anak! Asal makan sampai licin, mama dah puas hati!


 Makanan aku letak dalam ziplock plastic ni. Senang. Kalau nak panaskan, kluarkan 1 pek je.

Tiap2 hari aku panaskan n bg kat Darwish. Sebab tu aku pilih untuk dok homestay ni, senang nak panaskan makanan Darwish. Kalau dok hotel kena bawak warmer pulak. Kalau nak kete aku ampun lagi, ni sebab naik flight payah la sikit. Makan space jugak. Aku letak sume ni dalam cooler bag yg terisi ice pack. Memang sampai Langkawi (keluar rumah pukul 11 pagi, sampai homestay pukul 4 petang) kiub2 tu tak cair pun. Elok je lagi.

 Ini dia. Aku beli kat Daiso je.

 Comei tak cooler bag hakak? Iolss memang suka cooler bag kiut miut cmni. Ni pun beli kat Daiso. Dari Danish lagi aku suke beli cooler bag kat Daiso.

Untuk snack semantara tunggu time makan, aku sediakan ni. Bole tengok resepi kat sini ye Resepi Finger Snack Baby 8months

 Suka bukan mahen tau dia!

12 comments:

Fazidawani Ari said...

good info.. jom follow saya www.ddiamondvitshop.blogspot.com

saly said...

Gd idea.. mudah je guna pek gitu kn.nak bawa mana2 senang.tp kan masa solihin 8 bln ritu pun kak saly suapkn bubur lecek takleh mkn gak, mesti buang smla.biasa kak saly cuma msk bubur nasik+sayur n blend gak tp tak smpan.tp skrg solihin dh nk stahun pndai dh mkn nasi lecek.dh x susah dia suka mkn hihi

syawalsimpsons said...

boleh l aku try nanti kalo travel...

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

tahan ye ila kalau letak dalam cooler bag tu..sbb aida takut tak tahan tu yang tak bawak..lagipun ammar dah makan bubur nasi so memang puree je dia tak kenyang..huhuhu..hari tu time kat kedah, just bagi nasi keras je lenyek-lenyek..nasib baik dia telan je..hihih..cooler bag ila tu memang cantik!nak usha kat daiso jugakla..ghihihi

♥TheOnlyFarah♥ said...

Nice sharing dila.. :)

Hanis Azla said...

As-salam Dalila,

Wah.. rajinnya buat baby food sendiri.. kagum akak.. Akak dulu2 main beli yang dah siap dibotolkan aje.. bila ingat balik rasa bersalah pada anak2..

lynndAmya said...

Salam, wahhh comelnya semua benda...makanan sejukbeku tu comel je kotak2..apebenda tu ek yg akak sejuk bekukan? owh ya cooler tu mmg comel, hahaha...
nak tgk link resepi tu jap, mcm sedap plak tgk! hahah

safurara said...

dah lupa dah semua baby food.nt kalau dh ada baby, leh usha2 entry kt sini semula.hehehe

::EIDA:: said...

bagus entry ni ! berguna untuk orang yg travel dgn baby kan.... tajuk skema xpe janji orang paham heeee

Ida Honda said...

Assalam. Tahniah kerana memenangi Joint Giveaway dianarashid and mamalink!

Saya nak hantar hadiah. tolong bagi details: nama, alamat, dan no contact untuk tujuan penghantaran kepada:
ida@mamalink.com.my

terima kasih atas sokongan anda!

Julia Johari said...

Terbaiklah dalila, ini yg jadi contoh kt julia ni kalau ada rezeki adik baby nak tiru mcm mama dalila ni rajin...baru tau cara nak bawa makanan anak guna tiub tu kan...bagus lah

mama ila said...

wahhh..untung baby dapat mama yg rajin...hehe..good sharing... cooler bag tu pun cantik kiut miut..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah