Monday, October 12, 2015

Danish Potty Training?

Huwaaa..

Nak nangis ghase. Sedih rasa bila baca anak2 korang dah berjaya potty training. Danish? Aku cuma bermasalah kalau time dia tido je! Time lain ok lagi. Buat masa ni ada la skali 2 je (kot) sampai terlencun abis (sejak mula potty training). Kalau terkucil stakat setitik dua tu dah biasa sangat! Tu sebab seghonok sangat main, tahan..tahannn..sampai lupa nak kencing. Sampai tak tahan, tu yang kluar setitik dua tu!

Minggu lepas, tiap2 hari bawak balik tilam kat taska. Either dia bocor atau terkencing kat tilam. Bocor maksudnya pakai pampers, kencing terlampau banyak n bocor! Terkencing-->memang teacher tak pakaikan pampers. Tiap hari ari ok dalam minggu tu! Cuma jumaat tu je, tilam xbasah tapi sluar lencun! Ohh..bertabahlahhhh! Bila tanya, dia cakap "Abang tak kencing kat tilam. Abang kencing kat toilet". Nampak sangat dah tak menyempat tu.

Malam2 tido MESTI kena salin pampers kalau tak memang habis banjir tilam. Danish memang kuat menyusu. Skali minum 10oz. Wlupun sebelum tido dah suruh kencing kat toilet, kul 4-5 kene jugak bangun tukar pampers. Kalau dah skali kencing memang penuh pampers tu kot! Yang kali ke 2 memang tak dapat nak tampung dah. Pakai la pampers mahal cmana skali pun. Takkan nak pakai pampers dewasa. Huwaaaa..

Aku tak tau nak buat cmana dah. Korang ada idea?

Gambar takde kena mengena. Gambar lama. Elok je dorang tido. Sama je! 





9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ye la sama je

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Aida rasa kan..boleh tak starting potty train ni Ila kurangkan kuantiti susu yang dia minum..aida rasa boleh..sbb dia minum banyak sangat so no wonder dia buang pun banyak..mmg susah nak control memula..so cuba kurangkan separuh atau paling banyak bagi 6 oz..in case dia lapar lagi, kita mintak dia kencing lagi n bagi susu lagi..aida rasa cara tu insyaALLAH membantu..

saly said...

Ila cuba kurangkan minum dia..tp rasenya kalau susu tk jd masalah ia kan berlemak, cuma kurang kan minum air lain slain susu

Hanis Azla said...

As-salam Dalila,

anak-anak akak dah besar2.. jadi dah tak ingat dah macam mana masa potty training kan dia orang.. satu yang akak ingat ianya tak mudah pada mulanya.. tapi di akhirnya kita sendiri yang senang nnt.. jadi kena sabar sikitlah dalam waktu2 ni.. All the best ya

♥TheOnlyFarah♥ said...

Emir so far dah berjaya free diapers.. cara yg Farah buat lebih kurang sama jer mcm yg dila buat.. apa kata dila cuba cuba kurangkan kuantiti susu tue tgk..InsyaAllah boleh nanti..=D

rubiah kadir said...

Ruby mula2 ajar ank ..mula2 buat belah siang je dulu..mlm still pakai pempers lah...

Yg siang tu,
Mmg keja nk lap.. bila anak kdg xbiasa..lupa..atau xsempat nk p toilet...

Jenuh jugak sebab nk sediakan kain buruk..nk lap..nk ape kan..bg bersih suma...kena byk sbrlah dr pihak taska sebenarnya...

:)

Diana Rashid said...

saya dulu latih anak dengan kunci jam..bila jam bunyi tanda nya kena pi kencing walaupun di tak rasa nak kencing..saya kunci jam sejam sekli..awal2 dulu setiap setengah jam..cara tu bukan saja untuk ingatkan anak tapi untuk ingatkan kita juga.biasa la budak2 kan kalau tengah main memang lupa je ..tengah seronok siap tahan kencing lagi..last2 basah la..heheh

Julia Johari said...

Penat ooo...sampai akhirnya julia cakap dekat Qi biarlah Qi malu sendiri tgk pakai pampers hahhaha mlm2 pakai pampers...jenjalan pun pampers...kt rumah siang boleh ar kan pandai masuk toilet...hmmmmmmmmm

lynndAmya said...

Salam, uish sy xde pengalaman lagi ni..belum lagi..haha tp dpt rasa lah betapa peningnya memikirkan bila anak2 masih belum boleh free diapers..gigih lagi kak!! haha..nak bg idea pun sy tak tau camne..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah