Monday, February 9, 2015

Darwish & Jaundice

Assalam.

Kebanyakkan baby baru lahir akan kena jaundice/ kuning. Untuk tau lebih detail bole gugel yer. Iols update pakai nset je ni. Sobs sobs sobs.

Kuning Darwish dikesan seawal hari ke5 lepas nurse yang datang buat lawatan cek. Aiseyyy. Tau i tak payah report bersalin kat kkia pun takpe. Mihmihmih. Tapi sebenarnya masa hari ke4 aku dah mula perasan muka Darwish dah kuning2.

Esoknya lepas papa report kelahiran kt kkia, petang tu jugak nurse datang buat lawatan kat rumah. Terus suruh cek kat Klinik Kesihatan Cheras.

Hari pertama cek, (read : day 5) tinggi jugak 224
Hari  kedua, (read : day 6) 240! OMG! Wlupun malam tu Darwish bf sejam sekali.
Hari ketiga, (read : day 7) turun ke 226. So repeat selang sehari pulak.
Hari keempat, (read : day 9) turun ke 147. Repeat lagi 3 hari pulak.
Hari kelima, (read : day 12) turun lagi jadi 107.
Hari keenam, (read : day 15) turun ke 93.

Alhamdulillah.

Last amik darah masa hari ke 15. Kalau bacaan tinggi dr 85 sepatutnya kena refer hospital. Sebelum dapat result tu aku ngan papa decide kalau kene refer hospital ktorg refuse. Ktorg taknak pegi. Hikhikhik. Sian kat Darwish asyik kene amik darah je! Tapii alhamdulillah. Lepas jumpa doktor, doktor kata tak payah. 

Dalam tempoh 2 minggu Darwish jaundice dah macam2 yg aku buat. Dah macam2 petua aku ikut. Tapi agak lama jugak untuk turun. Sobs sobs sobs. Takde pengalaman baby jaundice. Danish dulu takde pun.

Sian kaki kite ;'(

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ala cianya

Syira Lokman said...

selamat pagi ^_^

syawalsimpsons said...

sedey bila anak kena kuning kan

Momma AA said...

alhamdulillah.. dah sihat dah darwish.. :)

Diana Rashid said...

saya dulu pun dekat 2 minggu jugak la anak kena demam kuning...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam dalila,
salam perkenalan yer
moga baby cepat sembuh
mama baby kena kuat ok :)
pa pun kalo sudi jemputla singgah & join blog iols jugak yer :)

Julia Johari said...

Allah...siannyer baby...cepat sembuh ye dik baby...risau mama...auntie pun risau...eh comelkaki baby mmuahhh

::EIDA:: said...

kecik lote kaki iyeeeeeeee

Fifi Nadhrah said...

hari ke empat macam tu.. hari kuning baby max.. tapi lepas tu die akan menurun.. slmt bby tak kene g spital..

♥TheOnlyFarah♥ said...

Emir dulu pn mcm tue.. Kena admit..mcm2 cara buat.. So tak tahu yg mana satu yg berkesan..maybe air gula batu kot...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah