Tuesday, March 12, 2013

Tips Bercakap dengan Anak

SALAM uolz..

Pepagi seperti biasa, terjah belog FatinLiyana dulu. Tapi hampa. Dah lama doktor ni xupdate. Bizi agaknya. Ermm.. Melangkah pulak ke doktor yg baru bersalin anak ke2 ni Dr. Halina. Harini xupdate lg. Dah bace semalam. Next blog masakan pulak utk menceriakan hari n mengenyangkan pikiran. Huhu. Blog Ana Suzana. Pun dh jarang update sejak pregnant ni. Xlupe blog sahabat aku Fifi. Ni xkira masa aku singgah. Sehari lebih dr 3x tuuu..*ayat membodek*. Haha. Tapi arini xberupdate plak. Bz agaknya. Xsempat nk colling2 lg ;)

Adduhhh.. (buhsan x bace entry kali ni??)

Haha.. Saje je nk bg menyimpang jauh sket dr tajuk asal. Mase aku BW td jumpe blog ni Journey of Life. Pemilik share psl tips bercakap ngan anak. Aku terpanggil utk share kt cni plak memandangkan Danish makin membesar n harap ini dapat membantu aku n korg semua ;D

Danish skang dh sibuk nk bercakap plak. Ape yg kite ckp kekadang die ulang blk dlm bahasa die. Tapi skang ni, 'mama' dh jadik 'mamak' pulak. Aiiyyooo. Sudah tukar ka? Papa jgn nk senang hati sgtt. 'Papa' pun kekadang dh jadi 'papak'. Hahaha.

Dah byk ayat yg die dapat. Bile nak 1 bende ckp 'nakkk' dgn nada separuh menjerit kalo kite lambat bg. 'tanakk' sambil geleng2 kepala. 'dah' sambil bg botol susu bile dh abis atau dh xnk,'atok', 'nya'(nyang), 'pattt'(cepat), .....mcm2 lg la.. dannn yg paling bestnya, tiap kali masuk rumah, bila aku ckp 'Assalamualikum', die akan ikut sama. Walaupun sebutannya xclear, tp bunyi n nada yg sama mcm aku bg salam. So suwwiittt anak mama! luv u much2 lahh!!

Haha..

Ok2. Dah2. Kalo nk citer pasal Danish memang sampai esok xabis. Masa tgh membesar ni la kita nk ajar dia. Wlupun kecik lg kita bole start dr awal supaya mudah terbiasa. <--betul ke ayat ni? Ngee..


Harap lps ni xde la lg ayat 'jangan' yg slalu aku ckp 'xmo' kt Danish. 


*Danish*
*Jadi ank yg baik yer sayangg*
Muahh..muuaahhh




3 comments:

Fifi Nadhrah said...

bile bace entry ni kan.. aku teringat minah salleh yang samesame join aktiviti dekat jande baik.. aku memang nak up tentang tu.. ko tunggu ye nanti..

SweetLikeWhat said...

nice info..terjah sini dari blog fifi ;)

Fifi Nadhrah said...

kene blaja jadi macam tu la wei!~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah