Friday, August 21, 2015

Solid Food Darwish | Finger Snack Baby

Darwish dah 7 bulan. So mama berbesar hati nak ngajor anak mama makan 'jajan'. Tapi ni yang homemade pny ok. Sayangnya mama tak berapa nak rajin sangat. Mama buat dari roti gardenia kosong je.

 Cookie cutter ni aku beli masa Danish kecik dulu. Konon nak buat kat dia. Nan hado! Terperam sampai kluar Darwish pulak.

 Ada yang panjang2 untuk senangkan Darwish pegang. Seeloknya pakai gardenia yang wholemeal tapi ni je yang ada kat rumah. Ok je la!

 Sapu dengan unsalted butter n bakar.

 Ready to ngap!

 Mula2. "Apa ni, macam pelik je"
 
 "Try rasa sikit la.."

 "Sedap pulakkk.."

Abang skarang slalu jelesz bila mama/papa amik gambar adik. Mesti dia nak menyelit. Tak pun cakap "Alaaa..asyik adik je..abang la pulak.." Kesian. Mama sayang anak2 mama la. Takde beza apa pun. 

Untuk finger snack Darwish ni aku kena pantau jugak. Kena tengok2 bila dia makan. Tambah2 bila buat bentuk bear macam tu. Mula2 makan diisap2nya biskut tu. Bila dah basah/lembik, biskut masuk mulut, bole tercekik. Bagi yang panjang2 tu selamat sikit. Nanti mama belajar buat biskut yang cair di mulut ye? *Hugs*

 

3 comments:

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Rajinnya Mama darwish Danish ni..MommyAqilMedinaAmmar ni super malasss..hihih..tapi semalam baru je beli unsalted butter so boleh buat kat rumah dah..hihi

**Kena selongkar store kluarkan oven plk..adehhh

saly said...

Oowh mudah lah ila nk buat finger tuk baby.guna roti.gd idea. Bleh try suka2 ni.Kak saly blom pernah buat,biase beli.btol tu bg biskut pun k.saly sllu tengok takut kan tercekik dibuatnya masuk abis dlm mulut atau x lps nk telan..hii

lynndAmya said...

Salam, owhhh camni rupanya, guna roti gardenia...best2! mudah nak guna..ni org dewasa pun sronok nak makan ni..haha..
siann abg jeles..hahah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah