Selamat berpuasa sume. Sekejap je dah berganjak ke Ramadhan yg ke-9. Dah pikir menu berbuka ptg ni? Beli ke masak? Ngee. Ala aku pun ade je bli jgk. Sahur je masak. Ari2 wat nasik goreng. Masak utk Danish skali utk bawak bekal. Arini aku nk share resepi Puding Jagung yg teramat la simple, mudah dan senang. Terus ngap je. Kekeke. Resepi ni aku dapat dr ex-opismate, Kak Ieyna. TQ kak, resepi tu digunakan sehingga kini. Kegemaran MIL.
Aku dah lama sgtt xwat. Ade kot lebih setahun. Ehh.. bukan2. Last wat masa mertua nak gi umrah 2 tahun lps. MIL nak sgt mkn ms tu. Resepi xde tulis. Ingat dalam kepala otak. Tapi bila dh bertahun2 xwat, resepi jadi samar2 gitu. Tu yang Ahad lps bile wat jadi terkeras sket. Haru biru tau! Nasib rasa dan kesedapan masih sama ! Ngeee. Sila muntah ijau. Haha
**Puding Jagung Simple**
1 tin jagung cap Ayam Brand.
1/3 tin gula.
3 tin santan.
1/3 paket tepung castard brand 'Bird Castard' yg 300gm tu.
Secubit garam.
Masukkan semua dalam periuk. Aku guna periuk nasik je sebab xnak melekat kt tepi2.
Hati2 masa masukkan tepung castard kalau xnak berketul2. Masukkan sket2 n kacau.
Hidupkan api dan kacau sampai tangan lengoh. Api kecik je ye. Kalau hangit aku xjamin. Lagipun kalau bukak api kuat, adunan memang cepat likat tp santan xmasak. Jadi cepat basi. Sape nak jawapp??
#Petua dr mak aku, kacau sampai kuning keorenan. Ehh betul ke bahasa aku? Ermm..lebih kurang mcm tu la. Aku kacau dekat 1 jam kott. Jadi jgn lahh mengeluh kerana kesedapannya akan terbalas bila anda makan nanti. Ngee. Berbaloi2.
#Sori kalau sukatan sume 1/3 sebab aku dapat resepi dr kak ina guna 3 tin jagung. Jadi jenohh jgk la makk pkir xnak wat banyak sgt. Tu yg resepinya jadi mcm tu.
#Puding jagung kali ni terkeras sket sebab terlebih tepung sket. Sebab dolu2 aku wat xsukat pun. Main agak2 je 1/3 paket tu. Nape ntah kali ni wat siap ngengade pakai timbang bagaii. Puding jagung tu pun ngegade la jgk jadi keras!
#Sebenarnye xde la keras mana pun. Papa tu je ngengade kate macam makan Nata de Coco. Rasa die sama je mcm yg jual kt pasarmalam/bazar. Tapi sebab dulu slalu wat lembut je tu yang 'tukang makan' dh terkeliru. Bole guna ayat tu? Heheh. Ye la. Xkan puding jagung dah rupa mcm Dadih pulakk. Aiiseeyyhh. Ok la. Bagi yg suke lembut2 tu korg bole guna 90/95gm tepung je.
Ok la. Penat dah makk menaipp. Kalau xde yg nak try memang penat je la taip. Miahahaha. Tapiii serius weyhh xrugi cuba. Sedap pun sedap. Kenyang lagik. Hahaha. Ok la nak naik lif, tekan sendiri ni. Kekeke. Bye.
4 comments:
aku tak pernah buat.. mak aku buat dalam kuali.. lps ni aku boleh la try sendiri..
aku tak buat pon.. tapi aku buat ciskut..
hari2 makan puding jagung..
PERNAH CUBA TAPI JADI BERKETUL2... SAMADA X CUKUP SANTAN OR TERLEBIH TEPUNG.. 1ST TIMER LA KATAKAN..
Post a Comment