Wednesday, July 24, 2013

Biskut Mazola yang lain dr yang lain..

SALAM uolz..

Tajuk nak hebat je kann. Ngee. Xde ape resepi rahsia pun. Cuma, biasa biskut mazola org wat bulat2 comei2..bunga2 la kann..

Tapiii aku...


Taaddaaa

  Besar gedabak. Panjang mcm gerabak keretapi je kan.
Miahahaha.

Mula2 aku nak wat bulat2..bile uli2 ade yg besau ade yg kecik. Nak pakai acuan payah sket sbb adunan lembut. Jadi xcomei kt tepi nanti sbb acuan aku jenis yg zig zag. Paham ke idok? Hee..

Resepi turun temurun dari mak aku. Kali ni resepi mesti kene tulis. Kalau x, tahun depan confirm aku tepon mak blk tanya resepi. Hahaha. Banyak je aku tgk resepi mazola ni. Google je. Tapi aku nak yg rasa same mcm mak aku wat. Lembut je. Ade resepi yg guna tepung jagung. Aku pun xtau fuungsi die ape utk biskut ni. Aku xletak pun.

600gm tepung gandum
600gm kacang tanah
3 cawan gula
Minyak mazola ikut lembut

Kacang disangai sampai masak bukan sampai hangit. Blend halus n campur ngan gula & tepung. Masukkan minyak mazola sket2. Jangan jadi mcm aku, dh terlampau 'pro' sgttt, gi tuang byk2 last2 kene tambah tepung n gula blk. Haha. Payah jgk sebenarnya nak adun tepung tu. Kene pandai agak2. Kalau kental sgt kang pengsan plak korg nak gigit. Hahaha. Lagi satu, jgn plak korg guna acuan mcm aku guna tu. Xcomeii. Hihi.

Ok la..pjg plak entry arini. Patutnya post smlm. Bye~

2 comments:

Fifi Nadhrah said...

nak sikit.. bagi la aku.. ngidam ni.. hahahah..

ko da bace entry petang semalam? oriental village.. better ko bace kot nak g..

Fifi Nadhrah said...

nak biskut mazola.. ko time puase la suke wat entry mknn kan.. hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah