Monday, June 24, 2013

Jerebu oh Jerebu..

SALAM uolz..



Sesak napas bile kuar kejap td. Putrajaya dh dilanda jerebu yg tebal. Bacaan IPU kt cni dah 150++. Dalam opis pun dah bole bau asap. Ape kes?? Kat cni aku nak share sedikit info yg dpt dr fb.

(Mesej dr Pengarah Kesihatan Malaysia)

Saya selaku Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia menyarankan orang ramai supaya menjaga kesihatan masing-masing semasa kita menghadapi situasi jerebu ini dan ikut nasihat yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa. Saya juga mohon jasa baik semua untuk sama-sama berkongsi ("share") maklumat yang dimuatkan di dalam Facebook ini dari semasa ke semasa sebagai tanda kita sebagai satu masyarakat mengambil berat terhadap satu sama lain.

GOLONGAN ORANG YANG BERISIKO TINGGI SEMASA JEREBU

Keadaan jerebu yang berterusan akan mendatangkan kesan buruk kepada semua orang terutama yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak, orang tua, wanita mengandung , pesakit jantung dan respiratori juga mereka yang sensitive kepada habuk, orang yg merokok termasuk mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah

NASIHAT KESIHATAN SECARA UMUM UNTUK MENCEGAH PENYAKIT AKIBAT JEREBU

i. Orang ramai dinasihatkan supaya, sejauh mana yang boleh, berada di dalam bangunan.

ii. Kurangkan aktiviti lasak di luar rumah.

iii. Orang ramai dinasihatkan supaya kerap membasuh muka dan bahagian-bahagian yang terdedah kepada jerebu.

iv. Orang ramai dinasihatkan supaya minum banyak air.

v. Mereka yang menggunakan kenderaan yang berhawa dingin hendaklah menghidupkan alat penghawa dingin (mod: kitaran dalam) dan menutup semua tingkap

vi. Penutup hidung dan mulut hendaklah digunakan oleh mereka yang melakukan aktiviti di luar terutamanya mereka yang berisiko tinggi.

vii. Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk, selsema, asma, sakit mata, jangkitan paru-paru yang kronik hendaklah datang ke klinik dengan seberapa segera jikalau keadaan penyakit bertambah teruk.

viii. Perokok dinasihatkan supaya berhenti merokok.

ix. Sentiasa mendapatkan maklumat terkini daripada media massa dan mengikut nasihat daripada pihak berkuasa.

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah,
Director General Of Health Malaysia.


Take care uolz.. Bye~

4 comments:

Norlidawati Jaafar said...

tq for info ye
saya ni newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com

Norlidawati Jaafar said...

tq for info ye
saya ni newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com

Fifi Nadhrah said...

hari ni da ok sikit kan.. alhamdulillah..

Fifi Nadhrah said...

singgah pagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah