Thursday, May 10, 2012

Tips Mengatasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

SALAM uols..

Masalah keguguran rambut?hahh..xyah la nk tiru iklan YN bagai dalila oii..stop it..jgn takut utk teruskan pembacaan anda..sy bknlah penjual produk penjagaan rambut
..jauh skali penjaga spa atau pusat penjagaan kesihatan..

Wahh..formal kan tajuk entry diats..iye..sy sedang mengalami masalah keguguran rambut yg agak kritial saat ini..ayat xleh blah.. iye..aku poyo..

Rambut ade dimn2..bile2 mase..dimn2 jua..yess..tiru iklan lg..huhh..

Kerisauan ni wat aku meminta bantuan incik google utk meminta penyelesaian..

Dr ape yg aku bace,mslh keguguran rambut adalah normal bg ibuk2 yg baru melahirkan..xperlu takut,xperlu risau..mmg TIADA produk yg blh menyelesaikan mslh ini..so dealer2 produk penjaan rambut sila batalkan niat anda utk mempromote brg anda kpd sy..kerana sy tidak akan mudah2 terpengaruh..SEKIAN.

Berbalik kpd ape yg aku bace td,normally women like me have about 100000 strand hair..tiap sehari 100 helai rmbut akan gugur (yeke??rs mcm lbh je..xpe..blk nnt aku kire..wahaha..)..ini adalah kerana, sila layankan aje betapa skemanye ayat haku.. kerana semasa hamil pertambahan horman estrogen menyebabkan tahap kesuburan rambut meningkat..itulah sebabnye ketika hamil rambut kelihatan lbh lebat dan sihat..makanya,slps hamil ia akan kembali kpd normal..which is ia akan jd seperti sebelum anda hamil..

Xperlu la anda mencari produk rawatan rambut kerana ianya hanyalah bagai mencurah air kedaun keladi..wahh..bagaikan penceramah bebas aku berkate2..hahaha.. aku jgk ade bace kt forum2 yg ianye xdpt atasi mslh ni..klu dpt pun cume sket..jadi marilah kite bertindak secara natural..


Cara mengatasi rambut gugur:
-Potong rambut lebih pendek supaya lbh mudah dijaga n diurus..rambut yg pjg bole membahayakan bayi(buleh membelit kaki/tgn/leher bayi)

-Elakkan dr menyikat rambut semasa rambut masih lg basah..ini kerana kulit kepala kite sgt lembut ms tu..strukturnye lbh mudah rapuh n mudah gugur ms tu..soooo..
"incik hubby sila jgn lari jika tgk rambut sy bagai hantu kak limah pulang petang..hakhak"

-Gunakan sikat lembut n sikat rambut dgn cermat utk elakkan sikat menarik rambut anda dgn lbh byk..

-Amik makanan berkhasiat yg kaya dgn VITAMIN B, PROTIEN n ZAT BESI..

-Elakkan dr buat rawatan yg gunakan bhn kimia mcm warnakan rambut, kerintingkan rambut, luruskan rambut etc sehingga rambut anda kembali normal..

-Jumpe doktor klu keadaan semakin tidak terbendong atau ade penyakit2 lain yg dtg..


Foot Note:
*Penyusuan susu ibu bkn lah punca utama yg menyebabkan hal ini berlaku..which is ade yg kate,

"Ko kurang kalsium,kalsium ko dh gi kt baby"

AWAS yerr..itu adalah SALAH..

*Awasi anak anda,(terutama yg bf mcm haku ni) yg mn kite akan berada terlalu dkt dgn bayi dimana rambut buleh terselit@menyelit pd bayi..

*Xtau ini adalah fakta@auta tp biasenye org tua2 ckp klu ank dh start main air liur mmg rambut akan gugur..kebenaran secara saintifiknye xdpt aku bgtau kt cni sbb xsempat bertemu incik google..

*Masalah ini mungkin berlarutan hingga 3-6 bln..ade yg spi 12 bln..jd, bersabar lah..


Pssttt: ade sape2 buleh tambah lg cmane cara nk atasi masalah rambut gugur ni?


Update 15 Julai 2013 - klik sini

8 comments:

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal rambut gugur… sharing is caring :) - Botak, Keguguran Rambut Masalah Keturunan

dalila said...

Tq for ur info..;D

sahak said...

masyeh2... balik ni nak potong rambut.. nak potong rambut....huhhuuhuu.. sedeynye..

Emma said...

memang masalah betul kan rambut gugur..disana sini ade je rambut. dah potong pendek pon still ado..botak la senang..hehehee

Anonymous said...

k gak kalo botk,,hehehe n xpepasl kng laki plak lari

Rosilla Chela Johnny said...

Haha.. Singgah jap. Tul lah tu fakta bila baby start main liur rmbt mumynya jd gugur! Sy sedang mgalaminya skrg. Seksanya tgk rmbt gugur weii..

Mamy Alvin said...

Myson brw msuk 4bln, mslha kgguran rmbt smkin pipis... smpy bla smue akn bakhir yea?uhuhu

Anonymous said...

Sy pun begitu..tp sy anggap rambut yg gugur tu ibarat membuang dosa lampau..sedap sket ati tgk rambut gugur berkepol2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah