Wednesday, April 17, 2013

# Wordless Wednesday # Ayam Panggang Rosemary

SALAM..

Entry ke 2 utk arini. Huhu. Sempat lg wlupun jam dah pukul 4 ptg. Xpe. Ade mase setgh jam lg nk balik. Gambar ni aku amik mase 1st time buat. Baru2 ni ade buat lg. Time tu baru la teringat yg gambar xmasukkan lg. Kenapa kene masukkan?? Bukan nak menunjuk ke hape.. Aku ni cepatt bebenorr lupenye. Nanti kalo nak wat lg skali mule la tercarik2 blk resepi pastu baru la terhegeh2 call mak tanye itu-ini. Huhu. Itu lah AKU! Haha. Haa..lupe plak, kalu masakan ala2 moden, ala2 barat tanye la akak aku. Die terrerr. Mesti die bace sambil kembang semangkok skang ni. Hahaha.


Resepi ni aku amik dari blog Dapur Mamasya. Sedapp okehh. Naik lif tekan sendiri. Haha.

bahan
1 ekor ayam - guna peha ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering - guna yg debu
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa - guna kiub ayam dihancurkan
2 sudu besar jus limau- guna limau nipis
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot-guna karot biasa dibelah
sedikit mentega - utk sapu atas ayam

Cara penyediaan

1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.- bakar sampai masak guna api atas bawah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Dalila Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah